Code.org به زبان فارسی
«توانا بود هر که دانا بود / ز دانش دل پیر برنا بود.» –فردوسی
غزل زیر اغلب اولین بیت شعری است که بچههای فارسیزبان میآموزند. این نشان دهنده میزان درهمتنیدگی یادگیری و دانش در فرهنگ ایرانی است - این مفاهیم به عنوان ارزشهای اصلی از نخستین سنین در زندگی کودکان پیادهسازی میشوند.
شبکه های اجتماعی ما را دنبال کنید
با دنبال کردن صفحات مجازی ما از جدیدترین اخبار مطلع شوید و با به اشتراک گذاشتن پست های ما با اطرافیان خود علاوه بر اطلاع رسانی، به افزایش اگاهی کمک نیز کنید
توانمندسازی فارسیزبانان
امروزه، بیش از ۱۱۰ میلیون نفر فارسی زبان در سراسر جهان وجود دارند. هرچند اکثر آنها که زبان مادریشان فارسیست در ایران، افغانستان و تاجیکستان زندگی میکنند، میلیونها نفر از آنها به عنوان مهاجر و یا پناهجو در سراسر جهان زندگی میکنند. بر میزان تواناییای که آموزش علوم کامپیوتر به این جوامع بعضا کمبرخوردار فراهم خواهد کرد، نمیتوان بیش از این تاکید کرد.
استعداد همه جا هست، اما فرصت خیر. Code.org به زبان فارسی دری را به فرصتی باز میکند که در غیر اینصورت بسته میماند. با Code.org به زبان فارسی، دانشجویان فارسی زبان به همان برنامههای درسی دسترسی خواهند داشت که اکنون برای دانشجویان در دیگر زبانهای مهم جهان در دسترس است.
تأثیر جهانی پارسیان در آموزش و فناوری
ممکن است وقتی به الگوریتم فکر میکنید، به نظرتان مفهومی نسبتا جدید بیاید، اما در واقع مفهوم الگوریتم بیش از 1300 سال پیش در ایران کشف شد. واژه “الگوریتم” به نام ریاضیدان خالق آن، الخوارزمی نامگذاری شده است که در سرزمینی که پیشتر با نام پرشیا و امروزه با نام ایران شناخته می شود زندگی می کرد. ایران که زمانی قطب ریاضیات، علم، فلسفه و پزشکی بود، پیشرفت ها و تاثیرات بنیادی و مهمی در فناوری داشته است.
اهمیت داده شده به یادگیری و دانش نزد فارسیزبان در دستاوردهای آنان در زمینههای مختلف در سطح جهانی محسوس است. پارسیان در سراسر دنیا به روشهای بیشماری در پیشرفت علم و فناوری کامپیوتر، سهیم بودهاند. مشارکتهایی چه در جایگاههای کاربردی و مهندسی -به عنوان هم بنیانگذاران یا مدیران عامل شرکتهای فناوری مانند اوبر، ایبی، Intuit و دراپباکس، و یا اختراع فناوریهایی مانند جراحی لیزیک یا فشرده سازی JPEG، و چه در جایگاههای آکادمیک و علمی.
در سایر بخشهای آسیای مرکزی، «رویاپردازان افغان» توانمندی، انگیزه، استقامت و سختکوشی دختران افغان را آشکار کرده و استعداد فوقالعاده آنها را در زمینه رباتیک در سطح جهانی به نمایش گذاشتهاند. هارون مختارزاده، مهاجر افغان و برنده جایزه کارآفرین سال ایالات متحده، به عنوان مدیر عامل و سرمایه گذار انگیزه و کارآفرینی بینظیری از خود نشان دادهاست. به عنوان مثال آخر، Code.org نیز توسط هادی و علی پرتوی ایرانیان-آمریکایی تاسیس شده و به یکی از بزرگترین موسسات آموزشی غیرانتفاعی جهان تبدیل شده است. در حال حاضر نیز هادی همچنان به عنوان مدیر عامل، رهبری Code.org را به عهده دارد.
از شما دعوت میکنیم با حمایت از Code.org و آموزش علوم رایانه دستاورد ایرانیان در فناوری را گرامی داشته که بدینترتیب فرصت یادگیری علوم کامپیوتر برای هر دانشآموزی در هر مدرسهای فراهم شود.
ایرانیان آمریکایی برای آموزش علوم کامپیوتری
از رهبران برجسته ایرانی آمریکایی ذکر شده در ذیل صمیمانه سپاسگزاریم که برای حمایت از آموزش علوم کامپیوتر با یک هدیه بنیادی به Code.org به زبان فارسی، گرد هم آمدهاند:
- Abstract Ventures
- Anonymous
- Nima Asgharbeygi
- Bita Daryabari
- Nariman and Hoveida Farvardin
- Arash Ferdowsi
- Dinesh Gupta
- Jeffrey Huber and Angel Vossough
- Homan Igehy and Sepideh Pashaie
- Amir Khandani
- Azadeh Khazraee
- Dara Khosrowshahi
- Kaveh Khosrowshahi
- Golnar Khosrowshahi
- Fati and Mehrad Khosrowshahi
- Milan Kordestani
- Farshid Maghami Asl
- Ashkan and Nansi Marsh
- Farhad Massoudi
- Laleh and Mohsen Moazami
- Nushin and Farhad Mohit
- Steve Mohebi
- Shahrokh Mortazavi
- Sharmin and Bijan Mossavar-Rahmani
- Nazgol Moussavi and Reza Hajebi
- F. Francis and Dionne Najafi, Pivotal Foundation
- Nasiri Foundation
- Zod Nazem and Noosheen Hashemi
- Larissa and Hooman Radfar
- Mostafa Ronaghi
- Poorya Sabounchi and Newsha Sharifzadeh
- Shima Safaei and Saman Teimouri
- Mehran and Heather Sahami
- Hilary and Darian Shirazi
- Parisa Tabriz
- AmirAli Talasaz and Maryam Eskandari
- Zahra Tashakorinia
- Leila Yari
داستان بنیانگذاران ما
هادی و علی پرتوی در طول جنگ ایران و عراق در ایران متولد و بزرگ شدند. محلهشان در تهران توسط جنگندههای عراقی بمباران شد.
زمانی که نه ساله بودند، پدرشان که استاد فیزیک بود، از یک سفر به خارج یک کامپیوتر کمدور ۶۴ به خانه آورد. این کامپیوتر برای آنها ابزاری برای فرار از محیط پیرامونشان بود و باعث شد آنها کدنویسی و ایجاد بازی و موسیقی با کامپیوتر را یاد بگیرند.
آنها در سن یازده سالگی به ایالات متحده مهاجرت کردند. کمی بعد از اینکه پانزده ساله شدند، تابستانها به عنوان مهندس نرمافزار کار میکردند تا کمک هزینهای برای تحصیلشان در دبیرستان و دانشگاه باشد.
پس از فارغالتحصیلی از دانشگاه هاروارد در مقطع کارشناسی ارشد در علوم کامپیوتر، هادی و علی در زمینههای مرتبط با تکنولوژی به کار مشغول شدند.
آنها موفقیتهایی در صنایع مرتبط با تکنولوژی به دست آوردند و در راستای تحقق رویای آمریکایی کسبوکارهای متعددی را در زمینه فناوری تأسیس کردند. علاوه بر اینها، آنها به عنوان سروش سرمایهگذاران پرکار در شرکتهایی مانند Facebook، Uber، Airbnb و Dropbox حمایت کردند.
در سال ۲۰۱۳ هادی و علی سازمان آموزشی غیرانتفاعی code.org را تاسیس کردند که در حال حاضر هادی همچنان به عنوان مدیرعامل رهبری آن را به عهده دارد. code.org از زمان تاسیس جنبش عظیمی در آموزش علوم کامپیوتر و کدنویسی به دانشآموزان (مقطع ابتدایی و دبیرستان) در دنیا به وجود آورده است. همچنین این سازمان با بیش از ۸۰ میلیون دانشآموز در ۱۸۰ کشور، بزرگترین ارائهدهندهی برنامههای درسی علوم کامپیوتر در جهان است.
code.org به فارسی درباره کودکان است، نه سیاست
code.org یک سازمان آموزشی غیرانتفاعی و مردمنهاد است که متمرکز بر این چشمانداز است که «هر دانشآموزی در هر مدرسهای فرصت یادگیری علومکامپیوتر و هوش مصنوعی را به عنوان بخشی از آموزش پایه خود داشته باشد». از آنجا که سطح اثرگذاری ما در مقیاس جهانی است، برای پیشبرد این اهداف اغلب با دولتهای منطقهای همکاری میکنیم. هرچند برای code.org به زبان فارسی، به دلیل حساسیتهای مرتبط با سیاستهای منطقه، فعالیت ما مستقل از هرگونه تاثیر دولتی است. این پروژه به منظور تسهیل دسترسی جهانی به منابع آموزشی رایگان ما طراحی شده و معاف از تحریمهای ایالات متحده است. هدف code.org حمایت از فرصتهای آموزشی برای کودکان فارسی زبان است و هیچ موضعی در مورد موضوعات سیاسی و یا بحثبرانگیز دیگر ندارد.
چه کشورهایی در برنامه code.org هستند؟
وبسایت و پلتفرم آموزشی code.org در بیش از ۵۰ زبان، توسط دانشآموزان و در کلاسهای درس در همه کشورهای دنیا استفاده میشود. هرچند دفتر مرکزی این مجموعه در ایالات متحده آمریکا قرار دارد. برنامه درسی code.org برای دسترسی جهانی طراحی شده و با استفاده از کارزارهای هدفمند برای دسترسی به دانشآموزان در آمریکای لاتین، آسیا، خاورمیانه و آمریکا، مطابق با زبانها و فرهنگهای مختلف بومیسازی شده است.
آیا code.org با دولت …. همکاری میکند؟
code.org اغلب به جهت حصول اطمینان از اینکه سیستمهای آموزشی، علوم کامپیوتر را آموزش میدهند، با دولتهای محلی همکاری میکند. همکاری ما با دولتها، عموما از طریق وزارتخانههای ملی و یا ادارات محلی آموزش و پرورش، جهت ایجاد فرصتهای آموزشی مناسب برای کودکان در مدارس محلی است. در مورد code.org به فارسی، این سازمان با، برای، و یا علیه هیچ دولتی فعالیت نمیکند و از هیچ دولت و سیاستی حمایت و یا با آن مخالفت نمیکند. بنیانگذار و مدیرعامل code.org (هادی پرتوی) ایرانیتبار است، و از نظر او این پروژه برای حمایت از کودکان فارسیزبان در سراسر دنیا است.
موضع code.org درباره دولت ایران چیست؟
code.org هیچگونه موضعی در مورد هیچ دولت و هیچ مسئله سیاسی ندارد، به جز تمرکز اصلی خود که: «هر دانشآموزی در هر مدرسهای باید فرصت یادگیری علوم کامپیوتر را داشته باشد». شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر درباره مواضع غیرسیاسی، فراگیر و وحدتبخش code.org، وبسایت ما را مطالعه کنید.
موضع code.org درباره قوانین حجاب در ایران چیست؟ آیا ویدئوهای code.org از قوانین حجاب پیروی میکند؟
code.org هیچ موضعی در مورد مسائل سیاسی در هیچ کشوری ندارد. ما باور داریم که همه دانشآموزان، صرفنظر از محل تولد، زبان، جنسیت، رنگ پوست و یا مذهب، باید دسترسی یکسانی به منابع آموزشی باکیفیت در زمینه علوم کامپیوتر داشته باشند. ما برای فراهم کردن دسترسی جهانی به دورههای آموزشیمان، محتوای آموزشی دورهها را با در نظر داشتن مخاطبان در سراسر جهان طراحی کردهایم. ما همچنین برای بومیسازی برنامههای درسی خود برای دانشآموزان در خاورمیانه، برخی از ویدیوهای آموزشی را با گویندههای ایرانی (و یا عرب) دوباره ضبط کردهایم، تا دانشآموزان این منطقه بتوانند الگوهایی را در زمینه علوم کامپیوتر مشاهده کنند که منعکسکننده آداب و رسوم منطقه خودشان باشند. در برخی از این ویدئوها، گویندگان زن حجاب دارند و در برخی دیگر خیر که در هر دو صورت بازتابی از فرهنگ و یا ترجیح شخصی خودشان است و نه موضع یا دیدگاه code.org.
آیا فعالیتهای code.org به فارسی با تحریمهای ایالات متحده علیه ایران مطابقت دارد؟
به عنوان یک سازمان غیرانتفاعی آمریکایی، code.org مشمول قوانین مربوط به تحریمهای ایران است. پس از مشاوره با مشاوران حقوقی متخصص در زمینه مقررات تحریمها و ترجمههای ایران (ITSR)، code.org معتقد است که میتواند تامین بودجه، آمادهسازی و توزیع ترجمه فارسی برنامههای آموزشی علوم کامپیوتر خود را به صورت جهانی از طریق وبسایت خود، برای مخاطبان در همه کشورها، از جمله ایران، انجام دهد. مقررات ITSR برای "اطلاعات و موارد اطلاعاتی" معافیت قائل است. (معافیت IIM) و code.org معتقد است که این معافیت به طور کامل، بودجه، آمادهسازی و توزیع ترجمههای فارسی را در بر میگیرد و به این ترتیب تلاشهای این سازمان در ترجمه فارسی در تطابق کامل با الزامات تحریمهای اقتصادی ایالات متحده قرار دارد. code.org هیچ رابطه مالی یا قرارداد حقوقی با هیچ نهادی مستقر در ایران ندارد.
چه کسانی و با چه اهدافی بودجه code.org به فارسی را فراهم میکنند؟
حامیان مالی code.org به زبان فارسی بر این باورند که هر دانشآموز فارسیزبان باید فرصت یادگیری علوم کامپیوتر را داشته باشد و در این راه همانند دانشآموزان انگلیسیزبان، اسپانیاییزبان، عربیزبان یا دیگر زبانها، دسترسی یکسانی به منابع آموزشی داشته باشد. ماموریت وحدتآفرین code.org مورد حمایت گروههای مختلفی است، اما تنها رابطه آنها با code.org حمایت از مأموریت دانشآموز- محور آن است. سایر تلاشها و اهداف حامیان مالی ما هیچگونه اثری بر فعالیتها و یا اهداف code.org ندارد.
Compliance In Support Of Farsi Translations
As a U.S. nonprofit, Code.org is subject to laws regarding sanctions with Iran. After consulting with U.S. legal counsel experienced in the Iranian Sanctions and Translations Regulations (ITSR), Code.org believes that it may fund, prepare, and distribute the Farsi Translations of CS Curriculum in the United States and elsewhere around the world, including within Iran. The ITSR provides an exemption for “information and informational materials” (the IIM Exemption) and Code.org believes that this exemption will fully shield its funding, preparation, and distribution of the Farsi Translations and thus enable its Farsi Translations effort to proceed in full compliance with U.S. economic sanctions requirements.